top of page

NID

dizajn nábytku a interiéru

  • Writer's pictureNIDizajn

Masív či drevotrieska?

Kedysi bolo drevo najobľúbenejším materiálom na výrobu nábytku. Možno aj preto, že bolo takmer jediným. No potom sa o slovo prihlásil plast, drevotrieska či ratan a nábytok z masívneho dreva na určitý čas stratil svoju príťažlivosť. Dnes sa však zdá, že sa do našich domovov opäť vracia.



V minulých rokoch drevený nábytok stratil na obľúbenosti. Pravé masívne drevo nahradili iné suroviny, ale dnes sa k drevenému nábytku opäť vraciame. Ukázalo sa, že drevo má oproti iným materiálom veľa výhod.


Masívny a elegantný? Dnes sa situácia skutočne trochu zmenila, z masívu sa vyrába nábytok všetkého druhu, od rustikálneho po úplne strohý s jednoduchými líniami. Dreveným masívnym nábytkom je možné vybaviť alebo doplniť akýkoľvek interiér, drevený nábytok je dnes veľmi rozmanitý a kombinovateľný s iným typom nábytku.

Možno je to v tom, že trh pred niekoľkými rokmi zaplavilo veľké množstvo nekvalitného nábytku z drevotriesky a tak mu ľudia po čase prestali veriť a vracajú sa k starým osvedčeným veciam. No ale na druhú stranu nemôžeme tvrdiť, že by všetko nábytok z drevotriesky bol nekvalitný. Je to len o tom správne si vybrať.


Výhody a nevýhody Dôležitou prednosťou dreveného nábytku je jeho zdravotná nezávadnosť. Zo správne ošetreného masívneho dreva sa neuvoľňujú žiadne formaldehydy a iné látky z lepidiel a lakov. Naopak v drevotrieskových nábytkoch bývajú škodlivé látky často a uvoľňujú sa do prostredia karcinogény. Môžu vyvolať alergie a rôzne ochorenia.

Ďalšou nespornou výhodou nábytku z masívu je jeho trvácnosť a dlhovekosť. Kvalitný masívny nábytok vydrží veľa rokov a potom sa dá rôzne renovovať, buď zbrúsiť, moriť alebo prelakovať.



Ani jeho údržba nie je nijak zložitá – býva totiž lakovaný a napustený rôznymi voskami, ktoré bránia odieraniu a chránia ho proti vode. Zároveň bránia nábytok pred rôznymi škodcami ako napríklad červotoč. Nábytok potom stačí utierať suchou prachovkou. Čistiť ho vodou alebo rôznymi chemickými prípravkami je naopak nežiaduce, môže sa tak poškodiť vrstva ochranného laku.


Keď teda porovnáme oba typy nábytku, masív pôsobí v interiéri o niečo viac útulne a hrejivo. Má svoju romantiku a eleganciu, ktorú drevotrieska nenahradí. Lenže s týmito vlastnosťami automaticky prichádza aj vyššia cena. Navyše s drevotrieskovým nábytkom sa dá podstatne jednoduchšie manipulovať, pokiaľ ide o sťahovanie či prenášanie.


Dreveným masívnym nábytkom je možné vybaviť alebo doplniť akýkoľvek interiér, drevený nábytok je dnes veľmi rozmanitý a kombinovateľný s iným typom nábytku.




Zdroj: https://lepsiebyvanie.centrum.sk/nabytok/747405/masiv-ci-drevotrieska

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page